Szabó Balázs

Lakhely:

  • Budapest

Iskolai végzettség:

  • történelem-lengyel szakos tanár (BSc)

Sakk-kompetenciák:

  • FIDE mester (2012)
  • sakk sportedző (2014)

Vállalkozási adatok:

  • Szabó Balázs ev.
  • Adószám:

Sakkozni 5 éves koromban tanultam meg édesapámtól. Gyorsan megszerettem a játékot, ám sokáig úgy tűnt, a sakk megmarad egyszerű hobbinak. A kerületi diákolimpiákon ugyan elindultam, és bár rendszeresen dobogós helyen végeztem, mégse gondoltam rá, hogy sakk-karriert építsek. Az egyik ilyen verseny után aztán odajött hozzám Tichy-Rács József, a Vízügyi SC csapatvezetője, és megkérdezte, hogy lenne-e kedvem leigazolni a csapatába. Izgatott a dolog, mivel nem gondoltam volna, hogy a csapatbajnokságok és a versenyek a sakkban is olyan profin meg vannak szervezve, mint más sportágakban. 13 évesen tehát igazolt játékos lettem, majd elindultam életem első értékszám-szerző versenyén, ahol a középmezőnyben végeztem. Ezt balsikerként éltem meg, és innentől kezdve vált egyre inkább életem részévé a játék. Autodidakta módon képeztem magam, tanulmányoztam a régi korok bajnokainak játszmáit, elemeztem a játék minden fázisát.

15 évesen felfigyelt rám Szabolcsi János nemzetközi mester, aki ugyanabban a középiskolában tanított, ahová én is jártam. 2003-ban az ő segítségével részt vehettem egy franciaországi versenykörúton, ami meghatározó tapasztalatokat adott. 2004-ben játékom erősítése érdekében felkértem edzőnek Horváth Csaba nemzetközi nagymestert, aki bevezetett a profi sakkozás rejtelmeibe.

2006-ban barátom, Leviczky Tibor mester invitálására a gyöngyösi Mátra SE együtteséhez igazoltam, ahol az NB I/B-ben szereplő csapat egyik legjobb pontszerzője voltam évekig.

Sakk karrierem 2010-ben vett új fordulatot, amikor tanulmányaim végett Debrecenbe költöztem és a DEAC játékosa lettem. Pezsgő sakkélet fogadott, különösen barátom és akkori lakótársam Farkas Ádám mesterjelölt, valamint Ág Norbert és Forgács József mesterek inspiráltak, hogy újra belevessem magam a királyos játék tanulmányozásába. Az eredmények nem is maradtak el, és 2012-ben zártam életem eddigi legsikeresebb évét. Holtversenyes harmadik helyet szereztem a Hajdú-Bihar megyei Szuperbajnokságon, amivel kiérdemeltem a mesteri címet, év végén pedig a debreceni rapid Grand Prix első helyéért járó trófeát vehettem át. 2013-tól az NB I/B-ben szereplő Hajdúböszörményi SE játékosa lettem. Távlati céljaim között szerepel a játékom további fejlesztése és a nemzetközi mesteri cím elérése.

Debrecenben fedeztem fel, hogy értek a gyerekek nyelvén, és immár nyolcadik éve tanítom az óvodás és iskolás-korú nebulókat a sakkjáték szépségeire. 2013-14-ben oktatótársaimmal közösen elvégeztünk egy sportedzői képzést, így immár teljesen a sakknak szentelem időmet. Rengeteg örömet kaptam a sakkozástól egész életemben, és minden igyekezetemmel azon vagyok, hogy ezt az örömet továbbítsam minden sakkszerető ember felé.”