Sakkhétvége

Április utolsó hétvégéje nehéz választás elé állította a sakkrajongó gyerkőcöket. A Fórum bevásárlóközpontban megrendezésre kerülő verseny a különleges helyszín mellett jelentős vonzerőt jelentett az arra jelentkezőknek: a résztvevők sorsolás útján bekerülhettek a másnapi szimultánra, melyet nem kisebb személyiség adott, mint Portisch Lajos, a nemzet sportolója, sokszoros olimpikon, világbajnokjelölt és magyar bajnok nagymester. A másik lehetőség a Matt-kör versenysorozat soron következő állomása volt, melyen több diákunk is érdekelt. Ifjú tanítványaink ezúttal zömmel a Matt-kört választották, mert szerettek volna mindkét debreceni versenysorozaton előkelő helyen szerepelni. Bodnár Rolcsi a Géniusz-Kupa elnyerése után nagy lépést tett a Matt-kör kupájának elhódítása felé, miután megnyerte az Arany János Opent U8 kategóriában. Mögötte mindössze fél ponttal lemaradva Párkányi Ábel végzett a második helyen, aki a hajrában elhullajtott egy fél pontot, így szorult le a dobogó második fokára, miután döntetlent ért el a győztessel szemben. Harmadik helyre legnagyobb örömünkre Fésüs Marcell futott be, aki ezzel megszerezte pályafutása első sakk-érmét. U10 kategóriában Schwarczenberger Csongi ismét elhozta az aranyat, míg Tóth Tomi ezúttal bronzérmet szerzett! U10 lány kategóriában Gyöngy Lilla ezúttal megállíthatatlan volt, aranyérmet szerzett.

Matt-kör_április26

Rolcsi, Marci, Ábel és Csongi a Matt-kör díjkiosztóján

A Fórum Sakknapokon is indult Bajnok Sakkiskolás résztvevő, Tóth Gergely, Magyar Gergő és Szabó Csongor személyében, akik meg akarták adni maguknak az esélyt, hogy összecsaphassanak az élő legendával, Portisch Lajossal. A 10 éven aluliak korcsoportja összevontan versenyzett. Végül Magyar Gergő került ki győztesen az U8 kategóriában, mögötte végzett Tóth Gergely akinek így ezüstérem került a nyakába. Szabó Csongi U10 kategóriában bronzérmes lett. Iskolánk tagjai közül Tóth Gergely, Magyar Gergő és Győrffy Pali azon szerencsések közé tartozott, akik összemérhették erejüket a világ egykoron harmadik legjobb sakkozójával. Pali és Gergely hosszas küzdelem után véreztek el, Gergő viszonylag hamarabb hibázott, ám erre a játszmára alighanem egész életükben emlékezni fognak! Debrecen sakkéletében kiemelkedő esemény, hogy egy ilyen sakk-híresség megtisztelte városunkat jelenlétével. Remélhetőleg jövőre is hasonló meglepetéssel rukkolnak elő a szervezők. Iskolánk vezetői is örömmel dedikáltatták volna könyveiket a nemzet sportolójával, ám a magyar csapatbajnokság utolsó fordulója egy időpontban zajlott e jeles eseménnyel.

fórum

Sakkszimultán Portisch Lajossal (forrás: FÓRUM Debrecen Facebook oldala)

Végezetül szeretnék gratulálni minden játékosunknak, és eredményes felkészülést kívánok nekik a következő nagy megmérettetésre, a Hajdú-Kupára!

 Szabó Balázs (alelnök)