Országos Gyermek Csapatbajnokság Miskolcon

Október 28-31. között Miskolc adott otthont az évi rendszerességgel megrendezésre kerülő Országos Gyermek Csapatbajnokság küzdelmeinek. Sakkiskolánkat a Schwarczenberger Csongor, Tóth Gergely, Bodnár Roland, Fésüs Marcell, Gyöngy Lilla, Schwarczenberger Gábor, Párkányi Ábel összeállítású csapat képviselte. Legjobb tanítványaink már belekóstolhattak egy országos bajnokság atmoszférájába júniusban Hajdúböszörményben, igaz akkor még csak rapid műfajban. Miskolcra így már lélekben felkészülten érkeztek a gyerekek, hiszen a színvonal messze felülmúlta a korábbi versenyeken megszokottat. Nemcsak az erős ellenfelek, hanem a hosszú játékidejű partik is kihívást jelentettek, hiszen a csemeték rapid időbeosztáshoz voltak szokva. Az is újdonság volt, hogy először vállalkoztunk ottalvós versenyre, bizony ez is kihívást jelentett sokunknak elsőre. Éltáblásainknak, Csonginak és Gergőnek értékszám szerzési lehetősége is adódott, mellyel éltek is. Nézzük az egyéni eredményeket:

Csongor 7 játszmából 2.5 pontot ért el. Első táblásként rá hárult a legnehezebb feladat, hiszen neki jutottak a legerősebb ellenfelek és a többiek is felnéztek rá, mint vezérevezősre. Talán ezek a feladatok most még túl nagy terhet róttak rá, de kijátszott, tanulságos partikat játszott, ellenfelei egy pillanatra sem lankadhattak. Különösen nehéz pillanatokat okozott Varga Marcellnek és Kratzmajer Ákos Györgynek, ám rutintalansága miatt végül mindkét játszmában alulmaradt. Meg kell szokni, hogy erős ellenfelekkel szemben az utolsó pillanatig a maximumot kell nyújtani! Mindenesetre így is túlteljesítette az elvárását és a decemberi Élő-listán már találkozhatunk a nevével!

IMAG0723

Csongorra nehéz feladat hárult az első táblán.

Gergely 7 játszmából 3 pontot ért el. Versenyről versenyre szépen fejlődik, egyre jobban átlátja az állásokat és a befejezésnél is egyre kevesebb hibát vét. Különösen Kovács Máté ellen vívott szép, egységes partit. Ellenfelének nem kicsit kellett ravaszkodnia, mire kiharcolta a döntetlent. Értékes még a Blahota Marcell ellen elért döntetlen is, ellenfele erős nyomását semlegesítve magabiztosan egyenlített ki. Gergő tehetségére Budapesten is felfigyeltek, s meghívták a Központi Sakkiskola Huszár csoportjába! Ez talán az első komolyabb visszajelzés a munkánkról, hogy Gergő jó úton jár.

IMAG0724

Gergely dinamikusan fejlődik.

Rolcsi 5 partiból 3 pontot ért el. Hosszú kihagyás után vállalta a játékot, és egyből pazarul, mesterhármassal mutatkozott be. Különösen értékesek a Lángi Máté Boldizsár és az Öri Ákos Bendegúz elleni játszmái, hiszen két magasan jegyzett Élő-pontos ellenfelet győzött le. A vereséget még nehezen viseli, illetve még egy kicsit lassulnia kellene a hosszú partikhoz.

IMAG0726

Roland hosszú kihagyás után tért vissza.

Marci 7 partiból 3.5 pontot ért el, ezzel ő lett csapatunk legjobb pontszerzője! Marci rendkívül ösztönösen és agresszívan játszik. Kiváló versenyzői adottságokkal rendelkezik, mindig optimista, és a bajban sem veszti el a hidegvérét. Hibája, hogy kapkodásra hajlamos, s ez gyakran vezet fatális hibákhoz. A focipályán talán jól működik ez a buldózer a taktika, a sakktáblán azonban összeszedettebben kell játszania, ha igazán jó játékossá akar válni.

IMAG0728

Marcell kiváló versenyzői adottságokkal bír.

Lilla 7 játszmából 3 pontot szerzett. Csapatunk egyik legstabilabb tagja. A türelemmel és az odafigyeléssel nála nincs baj, ám nem ártana neki több bátorság, illetve meg kell szoknia, hogy nehéz helyzetben sem szabad elveszítenie a fejét.

IMAG0731

Lilla végig koncentrált, de játszhatna bátrabban is.

Gabi 5 partit játszott, 2.5 pontot szerzett. Az utóbbi időben jobban érdeklődik a sakk iránt, most a verseny vége felé jött meg a kedve a játékhoz, az utolsó partikat megnyerte.

IMAG0455

Gábor újra érdeklődik a sakk iránt.

 Ábel 3 játszmában állt a rendelkezésünkre, 1 pontot szerezett. Nem kell emiatt szégyenkeznie, hiszen a leghátsó táblán is volt értékszámos ellenfele. Ábel korábban még sosem játszott hosszú játékidejű partit, így még értékesebb a győzelem, ám ebben is rutint kellene szereznie, hogy tudása legjavát nyújthassa.

IMAG0730

Ábel mindig jókor ugrott be.

 Büszke vagyok a csapatomra. A rajtlistán a 19. helyre soroltak minket, mivel egyedül Gergelynek volt értékszáma. A gyerekek óriásit küzdöttek ez alatt a 4 nap alatt. Az elért 17. hely nem tükrözi azt az emberfeletti erőfeszítést, amit a játékosaim kifejtettek a bajnokság során. Mindenki a maximumot nyújtotta, le a kalappal! Az átélt drámák hatására, az új körülményekhez való alkalmazkodás miatt emberileg is sokat fejlődtek, nemcsak a sakkban szereztek új ismereteket. Végül mindenki elégedett szájízzel távozott, s remélem ez új lendületet ad a gyerkőcöknek, hogy tovább versenyezzenek és újabbnál újabb célokat tűzzenek ki maguk elé.

Hajrá Bajnokok!

Szabó Balázs