Bajnok Sakkiskola – HSI: 4-6

Egy hét leforgása alatt második csapatmeccsünket játszottuk le november 22-én. Sajnos a Bajnok Sakkiskola történetének első vereségét szenvedte el, de (próbáljuk a jó oldalát nézni) inkább most mint a rájátszásban. Mentségünkre szóljon, hogy csapatunkat nem értesítették az egy órával későbbi kezdésről, így a várakozással töltött egy óra némileg lefárasztotta játékosainkat. Vegyük sorra a mérkőzéseket:

4.fordulóElső táblánkon Leviczky Tibi a játszma korai szakaszában remiben állapodott meg Dede Ernővel, ami sötéttel egy korrekt eredmény.

Szabó Zsolti mindent megpróbált, hogy állását nyerővé varázsolja, de ez sajnos nem sikerült így ez a játszma is döntetlennel végződött.

Hidegh Gábor rossz napot fogott, ki. A megnyitásban ugyan jóval előnyösebben állt, de elég volt néhány pontatlan lépés és máris vesztő végjátékban találta magát. Az ellenfél nem hibázott, övé lett a teljes pont.

Ádám partijából, a megnyitási szakaszban elkövetett rossz csere után kiveszett a játék, ellenfele kezdeményezett, de a partit megnyernie nem volt lehetősége. Pontosztozkodással zárult ez az ütközet is.

Az ötödik táblán e sorok írója a megnyitásban pontatlankodott, így ellenfele aktívabb álláshoz jutott. A középjátékban sikerült egy gyalogáldozattal aktív álláshoz jutnom, ahol ellenfelem rossz tervet választott. Nyert állásra tettem szert, de elég volt két (egymás után elkövetett) gyengébb lépés és hiába küzdöttem a végsőkig, már csak a döntetlen volt benne az állásban.

Máté Gyula tőle megszokott dinamikával, szép egységes partiban nyert.

Győrffy Pali ellenfele nagy rohamba kezdett már a játék korai szakaszában. Tisztáldozata nem hozott áttörést. Pali higgadt játékkal érvényesítette anyagi előnyét.

Debütált csapatunkban dr. Papp László. A megnyitási csatát talán ellenfele nyerte, de a középjátékban a zavaros állásban Laci már-már nyerő állást hozott össze. Ebben a játszmában, sajnos nem először, mégis az ellenfél örülhetett, ugyanis egy közbeiktatott sakk az ellenfél javára billentette a sakkcsatát.

Bodnár Rolcsi a megnyitást passzívan kezelte. Ellenfele nagy támadásba kezdett, melyet szépen lassan nyerésig fokozott.

Javorek Janka a megnyitásban nagyon eltévedt, ellenfele néhány lépés megtétele után már jóval előnyösebben állt. A lebonyolítást az ellenfél elrontotta. Már megfordulni látszott a játszma (tisztelőnyünk lett), amikor Janka néhány gyengébb lépése után vesztő végjáték jött ki a táblán.

Elmondható, hogy több előnyösebb állásunkat nem tudtuk megnyerni, így a csapatgyőzelem megszerzése igen nehéz. Remélem jókor kaptuk ezt a pofont és a következő fordulókban koncentráltabb játékkal érvényesíteni tudjuk nagyobb játékerőnket.

Köszönjük szponzorunknak, a Némethy Panziónak, hogy biztosította számunkra a mérkőzés helyszínét!

Szakály Balázs (csapatvezető)