Magyar Nemzeti Gyermek Sakk Csapatbajnokság – Idén is a legjobb hatban!

November 2-6. között Hajdúböszörmény adott otthont a Magyar Nemzeti Gyermek és Ifjúsági Csapatbajnokságnak. A versenyen „normál” versenyjátszmákat játszottak, ami hosszú 1,5-1,5 órás (plusz lépésenként 30 másodperc bónuszidő) partikat jelent. Minden fordulóban 6 játékos szerepelt a csapatban. A Bajnok Sakkiskola a rendkívül erős 14 csapatból álló U12-es, gyermek mezőnyben a kimagaslónak mondható 6. helyet szerezte meg. Az eredmény ragyogóan fest annak a ténynek a tükrében, hogy az értékszámok átlagából számított előzetes kalkulációk alapján csapatunk a 10. hely várományosa volt. A helyszínnek nagyon örültünk, ugyanis tavaly Budapestre kellett utaznunk. A verseny színvonala kifogástalan volt. A 2015-ös ötödik helyezés után idén is a legjobb hatban szerettünk volna szerepelni, igaz több alapjátékosunk is távol maradt a versenytől, mivel a versenykiírás nem tette lehetővé a 11-12 évesek játékát, amennyiben értékszámuk meghaladta az 1500-at. Így egy meglehetősen fiatal csapattal vágtunk neki a versenynek. A csapat a következő összeállításban szerepelt:

  1. Tóth Gergely (8/3 pont)
  2. Javorek Janka (8/5,5 pont)
  3. Gyöngy Lilla (8/4 pont)
  4. Párkányi Ábel (8/4,5 pont)
  5. Papp Ádám (5/2 pont)
  6. Katona Péter (7/4 pont)
  7. Kovács Gergely (4/2,5 pont)
6. hely

Országos 6. helyezett csapat! (Elől: Gyöngy Lilla, Javorek Janka, Tóth Gergely, Katona Péter, Kovács Gergely (hiányzik: Párkányi Ábel, Papp Ádám); hátul: Szakály Balázs és Farkas Ádám edzők)

Első táblásunk, Tóth Gergely az utóbbi időben rengeteget erősödött, minden partiját az utolsók között fejezte be, az elért három pontja az ország legjobbjai ellen kiváló eredménynek mondható. Javorek Janka játéka is rendkívül szívós, megalkuvás nélkül küzdött a pontokért és csapatunk legjobb pontszerzője lett. Gyöngy Lilla sakkja is egyre stabilabb, látszik, hogy szorgalma és a hosszú partikban szerzett tapasztalata meghozta gyümölcsét. Párkányi Ábel eredménye is rendkívül szép, igaz a keze még többször megremegett, kicsit több munkával, jóval magasabb játékereje lehetne. Papp Ádám sajnos formán kívül kezdett, de szerencsére a végére összeszedte magát. Kicsit több munkával és versenyrutinnal az ő játékereje is nagyot tudna emelkedni. Katona Péter igaz még nem rendelkezett tapasztalattal a hosszú játszmákban, de véleményem szerint kiválóan fekszik neki ez a versenyműfaj, mivel igen megfontoltan sakkozik. Játéka még nem mentes az elnőzésektől, de azt figyelembe véve, hogy még csak most kezdtük az edzésmunkát és hogy még rendkívül fiatal ebben a mezőnyben ez teljesen természetesnek mondható. Szép jövőt jósolok neki. Kovács Geri játéka volt számomra az egyik legnagyobb meglepetés. Igaz még túl gyorsan játszik ebben a játékműfajban, de korábbi önmagához képest sokkal megfontoltabb és komolyabb sakkot mutatott, játékereje jelentős fejlődésen ment keresztül. Remélem a szép eredmény most mindenkit még nagyobb munkára fog inspirálni, hogy a sikerek a jövőben se maradjanak el! Gratulálok gyerekek, büszke vagyok rátok!

15045321_1909887962567983_1818377344_o

A Bajnok Sakkiskola II-es csapata még meglehetősen rutintalan volt az országos mezőnyben. A szereplés célja egyértelműen a hosszú játszmákhoz szoktatás, rutinszerzés volt. A csapat tagjai: Kiss Alina Zita, Nagy Benedek András, Máté Jázmin, Varga Mátyás, Böjtös Attila, Orovec Zsombor, Puha Mike, Puha Morgan, Irinyi Tamás. Nekik nem szabad csüggedniük, hiszen az ország legrangosabb csapatversenyén játszottak. Ha szorgalmasan tanulnak sakkozni, heti több alkalommal edzenek, és sokat versenyeznek, úgy biztosra veszem, hogy komoly vetélytársai lehetnek majd az országos élvonalnak.

Az ifjúsági (U18) mezőnyben versenyzett egyesületünk legerősebb nevelése Schwarczenberger Csongor is, igaz nem egyesületünk színeiben, hanem vendégjátékosként a Pénzügyőr csapatában. Csongi igaz életkora alapján még az U12-ben szerepelne, de játékereje már annyira magas, hogy a versenykiírás nem tette lehetővé, hogy a gyermek mezőnyben játszhasson. Fiatal egyesület lévén az ifjúsági mezőnyben (U18) még nincsenek tanítványaink így került Csongi vendégjátékosnak a Pénzügyőrhöz. Csongi a 2-es táblát kapta, ahol igen erős és nálánál jóval idősebb ellenfelekre számíthatott. Biztosra veszem, hogy fejlődése szempontjából hasznos volt bedobni őt a mélyvízbe. Igaz nem sikerült annyi pontot szereznie, amennyi őt is fellelkesítette volna, de játszmái igen magas színvonalat képviseltek és szerintem már nem kell sokat várni ahhoz, hogy a 2000-esek klubjában üdvözöljük.

Hajrá Bajnokok!