Ljubljana Chess Festival – 2014

Március 15-én nagyszabású nemzetközi versenyt rendeztek a szlovén fővárosban, Ljubljanában. A versenyen a Bajnok Sakkiskolát tanítványunk Györffy Péter Pál és edzője, Farkas Ádám képviselték. A verseny kimagasló színvonalon zajlott, 38 nemzetközi nagymester (GM), 15 nemzetközi mester (IM) és 17 FIDE mester (FM), összesen 260 résztvevő képviseltette magát Szlovéniából, Oroszországból, Horvátországból, Boszniából, Magyarországról, Bulgáriából, Szerbiából, Izraelből, Franciaországból, Montenegróból, Olaszországból és Ukrajnából. A 11.000 Euró összdíjazású versenyt egy ötcsillagos szállodában rendezték meg, így a szervezésre összességében nem lehetett panasz, leszámítva, hogy elég meleg és szellőzetlen volt a 300 főre kalibrált versenyterem. Ez utóbbi erősen rányomta a bélyegét az utolsó 2-3 mérkőzésen erőlétünk és koncentrációkészségünk csökkenésére. A 20 Eurós nevezési díj magában foglalt egy svédasztalos fogadást is, ahol finomabbnál finomabb falatok közül lehetett válogatni. Érdekesség gyanánt szeretném még megemlíteni, hogy a versenyen „dress-code” volt érvényben, ami előírta a versenyzők számára az elegáns viseletet, ami a hölgyeknél kosztüm és szoknya, férfiaknál öltöny, vagy ing és sportzakó formájában öltött formát. Ez számomra rendkívül szimpatikus volt, végeredményben a sakk, mint királyi játék az úriemberek és úrhölgyek sportja, így igazán elvárható az elegáns megjelenés, ami többek között előnyösebb színben tünteti fel hőn szeretett sportágunkat a kívülállók, a szponzorok és a média szemében.

Balról: Papp Gábor (GM), Horváth Csaba (GM), Berkes Ferenc (GM) a torna ezüstérmese, Győrffy Péter Pál, Farkas Ádám, Némethi Kornél, Mizik Tamás, Pápista Ákos

Balról: Papp Gábor (GM), Horváth Csaba (GM), Berkes Ferenc (GM) a torna ezüstérmese, Győrffy Péter Pál, Farkas Ádám, Németi Kornél, Mizik Tamás, Pápista Ákos

Pali 9-ből 3,5 pontot szerzett, ami szerintem reális eredménynek mondható ebben a mezőnyben. Az első játszmában döntetlent sikerült kiharcolnia egy FIDE mester ellen. Sajnos a verseny végére Pali, úgy ahogy sokan mások is kifáradt, így a bravúr elmaradt. Külön örömömre szolgál, hogy a verseny szünetében, VIP-vendégek és ifik számára szervezett időfóros schnellmérkőzésen Palinak sikerült legyőzni a szlovének nagyágyúját, Lenič Luka nagymestert, ami nem kis teljesítmény a részéről.

Edzője Farkas Ádám az első 7 fordulóban jól állt, 7/4 ponttal még esélye volt egy jól fizető kategóriadíjra, de az utolsó 2 játszmában a fáradtság miatt nem tudott jól koncentrálni, kockáztatott és mind a két játszmában elszámolta magát és kapitulált. Összességében ez a teljesítmény sem mondható rossznak, mivel ellenfelei között szerepelt Tratar Marko nemzetközi nagymester, egy közel nagymester erősségű szerb FIDE-mester és egy másik jól teljesítő mester is.

Hangulatunkat csak fokozta a jó társaság és a napsütötte idő. A verseny alatt találkozhattunk Berkes Ferenc szupernagymesterrel, aki a torna második helyét szerezte meg, továbbá a magyar bajnokságon ezüstérmet szerző Horváth Csaba nagymesterrel és Papp Gábor nagymesterrel is. Útitársaink között voltak még Németi Kornél és Mizik Tamás a Tiszavasvári SE csapatából, valamint Pápista Ákos Biatorbágyról.

Utunk gyümölcsöző volt a Bajnok Sakkiskola teljes „legénysége” számára, mivel tárgyalásokat folytattam Horváth Csaba nagymesterrel, hogy a közeljövőben magas értékszámot elérő fiatal tehetségeink nagymesteri támogatást kaphassanak talentumuk magasabb szintre történő fejlesztésében.  Budapesten ilyen lehetőség csak a legrangosabb sakkneveldékben lehetséges, Debrecenben pedig ezidáig teljesen elképzelhetetlen volt. Mindez hatalmas lökés lesz célunk eléréséhez, hogy Magyarország egyik legrangosabb sakkiskolájává válhassunk.

Farkas Ádám (elnök)