Jász-Kupa

Sakkiskolánk október 5-én ellátogatott Jászberénybe, a Jász-Kupára, hogy tanítványainknak alkalmuk nyíljon megmérkőzni más régiók sakktehetségeivel is. A rendezvény kimagaslóan magas színvonalon zajlott: a helyszín, a résztvevők száma, a szervezettség és a 150.000 Ft-os díjalap mind ezt igazolják.Az U8-as korcsoportban Schwarczenberger Csongor kimagasló formában játszott, 7/6 ponttal megszerezte Debrecennek az ezüstérmet. Csongi ugyanannyi pontot szerzett, mint a jászok reménysége, az aranyérmet megszerző Bíró Gergő, sőt nagy küzdelemben még le is győzte riválisát, de a Buchholz-számítás alapján sajnos alulmaradt a holtversenyben. Ugyanezen korcsoportban küzdöttek még tanítványaink közül Bodnár Roland, Tóth Gergely és Gyöngy Lilla is. Rolcsi rajtja kiemelkedő volt, 3/3 ponttal vezette a mezőnyt, de a 4. játszmában sajnos nyert állásban rontott aranyérmes riválisa ellen, majd a hibától lelombozódva az 5. fordulóban is alulmaradt Miskolc sztárja, Orosz Keve ellen. Rolcsi végül 7/4 ponttal a 6. helyen végzett. Tóth Gergő 7/4 pontjával magabiztos játékosa volt az élmezőnynek, de sajnos a dobogóról lemaradt, azonban úgy vélem óvodás létére teljesítménye az iskolások mezőnyében így is figyelemre méltó. Lilla a verseny elején szerencsétlen párosítással két nagyon erős ellenfelet kapott, akik ellen alulmaradt, de aztán szépített. Sajnos a verseny végére kicsit elfáradt és kétszer rontott, így lecsúszott a lányok dobogójáról (4. hely).Az U10-es korcsoportban Tóth Tamás (7/4,5 pont) és Schwarczenberger Gábor (7/4 pont) a mezőny első felében, a dobogóról picit lecsúszva végzett. Tomi az első két játszmáját elrontotta, de aztán zsinórban 5/4,5 pontot szerzett. Gabi szereplése kicsit hullámzó volt, de így is jócskán hozta az 50% feletti teljesítményt.

Az U18-as csoportban Győrffy Péter Pál magabiztos játékkal, bronzéremmel a nyakában álhatott fel a dobogóra. Palinak még az első helyezettet is sikerült legyőznie. A mezőnyben messze neki volt a legmagasabb a Buchholz értéke, így fél pont is elegendő lett volna az aranyéremhez. Azonban a bronz még így is ragyogó eredmény, mivel Pali egy helyezést javított az ÉLŐ-pont szerinti papírformán.

Különösen jól esett a szép szereplés, mivel gyermekkoromban jászsági sakk-berkekben nevelkedtem, így edzőként emelt fővel állhattam régi tanítóim, csapattársaim és riválisaim mellett.

Farkas Ádám
(elnök, sakkoktató)

Jász Kupa