Bajnok Sakkiskola – Derecskei Sakkiskola: 8-2

Október 25-én a Bajnok Sakkiskola megyei első osztályú csapatának is megkezdődött a bajnoki szezon. A Hajdú-Bihar Megyei Csapatbajnokságban a csapatok most két tabellában mérkőznek meg egymással, majd a két tabella azonos helyezettjei játszhatnak egymással egy döntőt, a helyezések eldöntése végett. A Bajnok Sakkiskola az „A” tabellán kapott helyet. Mivel mindkét tabellában 7-7 csapat szerepel, így minden bajnoki fordulóban egy csapat pihen. Nekünk rögtön az első fordulóban kellett pihennünk. A második fordulóban, az első helyen álló Derecskei Sakkiskola csapatával kellett megmérkőznünk. A Derecske évek óta mindig a dobogón végez, így hathatós ellenállásra számítottunk. Sajnos kicsit tartalékosan álltunk fel, de még így is 8-2 arányban sikerült legyőznünk a Derecske együttesét. Az egyéni mérkőzéseket az alábbi táblázat mutatja:

1ford

Az első hat táblán szinte kötelező volt a 100%, mivel nagy ÉLŐ-pontszám fölénnyel ültek le mestereink és mesterjelöltjeink. Szerencsére mindenki hozta a formáját és nyerni tudott. A többi táblán háromesélyes mérkőzéseket vártam. Szabó Máté szívós játékkal győzelemig fokozta egy, majd két gyalogelőnyös állását. Kövér Attila sajnos túlerőltette támadását és minőséghátrányban kihasználva ellenfele minimális gondolkodási idejét kiharcolta a döntetlent. Az 9. ifjúsági táblán Schwarczenberger Csongor egy nála jóval idősebb és rutinosabb ifivel Hercz Vendellel került össze. Csongi sötéttel nem tudott előnybe kerülni, de a döntetlen egy pillanatra sem forgott veszélyben. Sajnos a 10. táblán Gyöngy Lilla nem tudta hatásosan hárítani rutinos ellenfele királyszárnyi támadását és vereséget szenvedett.

A második forduló után a bajnokság állását az alábbi táblázat mutatja (a Bajnok Sakkiskola és Nagyrábé csapata egyel kevesebb mérkőzést játszott):

ford2allas

Habár a Bajnok Sakkiskola idén először indult a megye 1. osztályú bajnokságban, szeretné is azt megnyerni és feljutni az országos másodosztályba. Ehhez minden feltétel adott, hiszen az elmúlt években a régió első-számú utánpótlás-nevelő egyesületévé váltunk az U8-U10-U12-es korosztályban, amit mi sem bizonyít jobban, mint tanítványaink országos 5. helye az augusztusi Országos Gyermek Csapatbajnokságon. A gyerekek fejlődése újabb kihívásokat indukált és idén a felnőtt megye 1-es csapatbajnokságot szemeltük ki, hogy új területet biztosítsunk tanítványaink további fejlődéséhez. A Bajnok Sakkiskola, tagjai, edzői, oktatói, baráti köre most összefogtak és mindenki átigazolt egyesületünkbe, hogy részt vegyen a csapatbajnokságban. Így egy régi álmunk vált valóra, edzők, tanítványok, barátok most együtt munkálkodhatnak egyesületünk jó hírén. Igaz papírforma szerint most nekünk van a legerősebb csapatunk a bajnokságban, de nem szabad elbízni magunkat, mert néhány csapat még veszélyes lehet ránk nézve. Reméljük november 15-én a Debreceni Sakkbarátok 2-es csapata elleni is hasonló eredményt sikerül kihoznunk.

Köszönjük szponzorunknak, a Némethy Panziónak, hogy biztosította számunkra a mérkőzés helyszínét!

Hajrá Bajnokok!

Farkas Ádám (elnök, csapatvezető-helyettes)