Hajdú-Bihar Megyei Ifjúsági Csapatbajnokság

Az őszi szünidőben egy újdonsült sakkversennyel kedveskedtek a Hajdú-Bihar megyei nevelőegyesületek és tanítványaik számára. Idén először került megrendezésre a Hajdú-Bihar Megyei Ifjúsági Csapatbajnokság, ami kiváló ötletnek bizonyult. Mindennek ellenére sokat hezitáltunk, hogy elinduljunk-e a versenyen, mivel a versenykiírás nem igazán nekünk kedvezett, hiszen csapatonként két U12-es és két U18-as játékost írtak elő, ahol egy női játékost is kellett szerepeltetni. Fiatal nevelőegyesületként még nem rendelkezünk idősebb tanítvánnyal, így ifjú titánjainknak fel kellett vállalniuk azt, ha játszanak, akkor náluk jóval idősebb és rutinosabb sakkozókkal kell megküzdeniük. A versenyen 7 csapat nevezett, ahol messze mi rendelkeztünk a legfiatalabb átlagéletkorral. Elvárásokat nem is támasztottunk a csapattal szemben, csak hogy érezzék jól magukat és gyakoroljanak a kedden kezdődő Miskolci Országos Ifjúsági Csapatbajnokságra, ahol számunkra jóval kedvezőbb a csapatokra vonatkozó korösszetétel kritérium.

A csipet-csapat

A csipet-csapat: Gyöngy Lilla, Bodnár Roland, Fésüs Marcell és Magyar Gerő

Az első táblát Fésüs Marci vállalta, akire nagyon büszke voltam, hiszen tudtuk, hogy valószínűleg nulla ponttal zárja majd a versenyt. Marci nagyon jól tűrte a pofonokat és sokáig partiban volt a rutinos nagyfiúk ellen. Egyik játszmájában még egy bravúros döntetlent is sikerült kiharcolnia rutinos, 1743 ÉLŐ-s, NBII-es ellenfele Czina Péter ellen! Marci 5 ÉLŐ-s ellenfelének élőátlaga 1711 volt.

A második táblán Bodnár Roland szerepet. Neki sem volt sokkal könnyebb dolga, mint Marcinak. Rolcsi 4 ÉLŐ-s ellenfelet kapott, akiknek ÉLŐ-átlaga 1524 volt. Rolcsinak szép játszmában sikerült legyőznie az 1357 ÉLŐ-s Holácsik Andrást. A többi játszmában is kiválóan állta a sarat, de a rutin mindig győzedelmeskedett fölötte.

Gyöngy Lilla, csapatunk harmadik táblása és egyben női játékosa 6/2 pontot szerzett. Lillának csupán egy ÉLŐ-s ellenfele volt, akit sikerült is legyőznie, de ennek ellenére életkor tekintetében ő is jócskán el volt maradva ellenfelei mögött.

Magyar Gergő 6/1,5 pontjával is hozta a papírformát, igaz egyik döntetlenre végződött játszmájában akár a győzelem is benne lehetett volna, de csapattársai közül még jócskán ő rendelkezik a legkevesebb versenyrutinnal, így egyértelműen csak dicsérni tudom játékáért. Őt is csak biztatni tudom, hogy folytassa az edzésmunkát és minél többet járjon versenyre, mert előbb-utóbb a munka meghozza majd gyümölcsét.

A szervezőknek köszönjük, hogy összehoztak egy ilyen típusú versenyt, reméljük hagyományt teremtettek vele! Játékosainknak köszönöm, hogy ilyen remekül vették az akadályokat és emelt fővel tűrték a pofonokat! Biztos vagyok benne, hogy Miskolcon kamatoztatni tudják majd tapasztalataikat.

Farkas Ádám (edző)