Hajdú Kupa

Május 11-én Debrecenben megrendezésre került a néhány éves múltra visszatekintő Hajdú Kupa, amelynek ezúttal az Agrár Étterem adott otthont. A résztvevők számára nem lehetett panasz, közel 175 játékos mérte össze sakktudását különböző korcsoportokban óvodás kortól a szeniorokig. A szervezés hagyott némi kívánni valót maga után, hiszen 1-1,5 óra késéssel kezdődhettek csak el a nyitó játszmák és sokan panaszkodtak a kelleténél nagyobb zajra is, mivel a teljes mezőny arénáját csupán egy nagyobb ebédlőhelység szolgáltatta. Mindez megzavart jónéhány játékost a koncentrálásban, de a sakkszeretet az utolsó pillanatig ébren tartotta őket. Azonban edzőként nem mehetek el szó nélkül amellett, hogy minket sakkedzőket, sakkoktatókat se engedtek be tanítványaink közé megfigyelőnek. Ezt felettébb aggasztónak találom, mivel a gyerekversenyek célja alapvetően a tehetségek felkutatása és a saját tanítványok fejlődésének éles helyzetben való figyelemmel kísérése. A szülők-kísérők kizárását nem ellenzem, hiszen a játékterem befogadóképessége ezt már nem bírná el és tapasztalatom szerint a gyerekek koncentrációját is hátrányosan befolyásolja a szülő jelenléte. Tudom a helyzet kezelése korántsem egyszerű, mivel gyakran a szülők is edzői minőségben tüntetik fel magukat. A jövőben egy javaslattal élnék, hogy jegyzett sportklubonként/nevelőegyesületenként 1-2 edző kaphasson jogot a játéktérben való tartózkodáshoz, amely jogosultság kizárólag az egyesület hivatalos nevezésében lenne kérelmezhető a szervezőnél. Összességében azonban nem panaszkodhatunk, kedvünkre kisakkozhattuk magunkat.

Az óvodásoknál a Bajnok Sakkiskolát 9 apróság képviselte. A lányok ezúttal külön versenyeztek. A dobogón hármas holtverseny alakult ki, de ezúttal a Berger-pontszámítás nem nekünk kedvezett, így Balogh Tímea Petra az ezüstérmet, Molnár Beatrix Lili pedig a bronzérmet vehette át. Nagy Helena az okleveles ötödik Baló Hanna pedig az okleveles hatodik helyet szerezte meg. Szép volt lányok, büszkék vagyunk rátok! A fiúk most nem voltak formában, a várományosok közül Hornyák Laci betegen csak a 10. helyre tudott befutni, Kovács Geri pedig nem volt elég koncentrált így a középmezőnyben végzett. Kiss Péter Boldizsár, Lékó Marcell és Thaler Olivér még csak kóstolgatták a sakkversenyek világát, így reméljük ők kellő kedvet kaptak a további versenyzéshez.

fotó 1

Dobogós lányaink: Molnár Beatrix Lili (középen) és Balogh Tímea Petra (jobb szélen)

Az U8-as fiúk versengését látva büszkeségem mérföldekkel a föld felett járt. Tanítványaink végig uralták a mezőnyt, csupán az volt a kérdés, hogy a Bodnár Roland, Párkányi Ábel, Tóth Gergely, Magyar Gergő és Fésüs Marcell összeállítású 5-ös fogat melyik három tagja állhat fel a dobogóra. Végül 7/6,5 ponttal Bodnár Roland lett az aranyérem és a kupa büszke tulajdonosa. Rolcsi magabiztosan verte ellenfeleit, egyedül barátja Fésüs Marci ellen nem sikerült kiharcolnia a teljes pontot. Hős óvodásunk, Tóth Gergely (7/5 pont) nyakába ezüstérem került. Párkányi Ábel 7/5 pontjával a holtversenyben Gergő mögé szorult, így bronzéremmel térhetett haza. Úgy érzem, az utóbbi néhány hónap sikertörténete most Ábelről szólt, mivel rengeteget fejlődött az elmúlt időszakban és hihetetlen küzdeni akarásról tett tanúbizonyságot. Ezúttal egy balszerencse folytán egy rendkívül értékes fél pontot sikerült elhullajtania, ami ezúttal egy ezüstérembe került. Remélem, többször nem esik ebbe a hibába. Fésüs Marcell 7/4,5 pontjával az ötödik, okleveles helyre futott be, míg Magyar Gergő (7/4 pont) a hetedik helyen végzett. Úgy érzem, hamarosan eljön az az idő, amikor dobogósaink már nem érezhetik magukat biztonságban trónkövetelő barátaiktól.

Az aranygeneráció

Az aranygeneráció (Gergő, Rolcsi és Ábel)

Az U10-esek mezőnyében hárman képviselték a Bajnok Sakkiskolát. Kiválóságunk, az országos döntős Schwarczenberger Csongor 7/6 ponttal a fiúk aranyérmével és egy serleggel térhetett haza. Sajnos Demeter Dorina ellen becsúszott egy vereség, de többi játszmáját szép stílusban, jó technikával nyerte. Az U10-esek mezőnye ezúttal is a titánok arénája volt, nehéz lett volna végeredményt jósolni. Igaz nehéz labdába rúgni egy ilyen illusztris társaságban, de azért, mint azt Schwarczenberger Gábor (7/3,5 pont) bebizonyította, lehetetlen nem létezik. Gabi első három játszmáját megnyerte, de a végére sajnos kiengedett. Legnagyobb skalpja a Szilágyi Norbi elleni győzelme és a Demeter Dorina elleni döntetlene volt. Polonkai Laci még csak kezdő a versenyzésben, de ennek ellenére is sikerült három győzelmet besöpörnie.

fotó 3

Csongi, a Hajdú Kupa U10-es győztese

Az U12-esek mezőnyében két, a versenyzésben még járatlan felfedezettünk szerepelt. Szabó Gellért (7/4 pont) a nyolcadik helyen végzett, míg ezúttal Győri Marcellnek csak 2 pontra sikerült szert tennie. Fiúk, a szorgalom előbb-utóbb meghozza gyümölcsét!

Az U14-es fiúk mezőnyében Bodnár Máté (7/4 pont) az okleveles ötödik helyre futott be.

Az U18-asoknál Győrffy Pali (7/5 pont) most nem élete legjobb versenyét futotta, de egy ezüstérem még így is a nyakába került.

A felnőttek mezőnyében két oktatónk vitézkedett, közülük ezúttal Leviczky Tibor (FM) volt az eredményesebb, ezüstéremmel térhetett haza. Szabó Balázsnak (FM) most nem ment úgy a játék, mint szokott, de ez bárkivel előfordulhat még ezen a szinten is.

Csak így tovább Bajnokok!

Farkas Ádám (edző)