Remekeltünk Hajdu-Bihar megye egyéni döntőjén

Január 25-én zajlott Debrecenben a megyei diákolimpia döntője, ahol a Bajnok Sakkiskolát Gyöngy Lilla, Schwarczenberger Csongor, Párkányi Ábel, Bodnár Péter és Tóth Tamás képviselték. Mindannyian a körzeti döntőn vívták ki maguknak a kvalifikációt, ahonnan a legjobb 6 helyezett juthatott tovább. A megyei döntőn már nagyon kellett küzdeni a pontokért, hiszen innen csak a legjobb juthatott tovább az országos döntőbe. Az U8-as fiúk körzeti bajnoka Schwarczenberger Csongor a megyei döntőt is magabiztosan nyerte, mind a 7 játszmában sikerült győzedelmeskednie. Ezzel a teljesítménnyel kiérdemelten vehette át az aranyérmet és a bajnoknak járó serleget. Csongi tavasszal Hajdu-Bihar megyét fogja képviselni az országos döntőn. Bodnár Petinek és Párkányi Ábelnek is remekül ment a játék, a 2-5. helyen négyes holtverseny alakult ki a 4,5 pontosok között, ahol a Buchholz-számítás eredményeként Petit a bronzérmes harmadik, Ábelt az 5. helyre hozták ki. Játékukra nem lehet panasz, kiegyensúlyozottan játszottak, még Ábelt balszerencse is kísérte, mivel egy nem eldönthető vitás helyzetben újrajátszást rendeltek el, 5-5 perces játékidővel, amiben Ábel ezúttal alulmaradt, de játéka alapján semmivel sem bizonyult rosszabbnak dobogós társaitól.

A bajnok Schwarczenberger Csongor (középen) és a bronzérmes Bodnár Péter (jobbra)

A bajnok Schwarczenberger Csongor (középen) és a bronzérmes Bodnár Péter (jobbra)

Gyöngy Lilla is fergeteges formában volt, az U8-as lányok mezőnyében a megosztott ezüstérmet szerezte meg 7/5 ponttal. A lányoknál Barcza Lora mögött hármas holtverseny alakult ki, ahol Lilla és Nagy Szonja Buchholzza teljesen megegyezett, ezért döntöttek az ezüstérem megosztása mellett. Lilla rajongótáborának azért megsúghatjuk, hogy Lilla Progresszív és Berger értéke jobb lett vetélytársainál, de a különbség szinte elenyésző volt, így teljesen racionális döntés volt a 4 résztvevős dobogó. Lilla játékával egyértelműen igazolta, hogy helye lenne az Arany János Gyakorló Általános Iskola csapatában a megyei csapatbajnoki döntőn, az első két tábla valamelyikén, reméljük az iskola szakkörvezetője is ezen a véleményen lesz majd.

Gyöngy Lilla (balról második), a megyei döntő ezüstérmese dobogós vetélytársaival

Gyöngy Lilla (balról második), a megyei döntő ezüstérmese dobogós vetélytársaival

Az U10-es fiúknál Tóth Tamás 7/4 ponttal a 8. helyre futott be. Sajnos több játszmájában is kapkodott, így néhány elnézésbe sikerült beleszaladnia. Reméljük jövő héten a csapatbajnoki döntőn koncentráltabban fog játszani.

Az ötös fogat eredményei egyértelművé tették, hogy mindannyian a megyei diáksakk-élet prominens képviselői, Csongi teljesítménye pedig minden képzeletet felülmúlt. Gratulálunk az eredményes szerepléshez!

Farkas Ádám (elnök)