Géniusz Kupa – Számvetés

Április 12-én zajlott le a Géniusz Kupa versenysorozat 6. és egyben záró fordulója. A sorozaton iskolánk több versenyzője is aktívan részt vett azzal a nem titkolt szándékkal, hogy játéktudásuk fejlesztése mellett éremkollekciójukat is gazdagítsák. Lássuk az egyéni eredményeket (csak azokat a korosztályokat említem, ahol szerepelt a Bajnok SE valamelyik játékosa)!

Ovi: Rendhagyó módon felállt egy óvodás csoport is, ahol Kovács Gergely képviselte sakkiskolánkat. Ezúttal nem ment olyan jól a játék, két vereség is becsúszott neki, ezzel a 8. helyen végzett. Koncentrációját erősen zavarhatta az a körülmény, hogy a szervezőség a szülőket nem szeparálta el a versenyzőktől, akik így aztán (egyébként teljesen érthető módon) beleszólással, belemutogatással igyekeztek csemetéik segítségére lenni. Ez kaotikus, sakkversenyhez méltatlan állapotokhoz vezetett. Véleményem szerint ez többet árt a gyereknek, mint használ, hiszen egyértelműen megzavarja a játékosokat egy-egy kívülről érkező behatás és nemcsak azt, akinek szól, hanem az ellenfelet is. Meglátásom szerint a sakk az önálló döntéshozatal képességét és a koncentráló képességet fejleszti a legjobban ilyen fiatal korban, ezért káros, ha a szülő közvetlenül gyermeke felett „őrködik” parti közben. Ez még akkor is így van, ha a kis sakkpalánták életük első versenyén ülnek asztalhoz. A felmerülő problémák megoldására ott vannak a versenybírók! Egyesületünk két nagyszabású versenyen már bizonyította, hogy a legkisebbeknél a szülők kizárása mellett jóval simábban le lehet bonyolítani egy sakkversenyt.

Gergely akcióban-mögötte a szülők.

Gergely akcióban-mögötte a szülők.

U8 fiú: fiatal az egyesületünk benne fiatal játékosokkal, ám nem akármilyenekkel! Az utolsó forduló végeredménye: I. Párkányi Ábel, II. Bodnár Roland, III. Tóth Gergely. Bátran ki lehet jelenteni, hogy ez a trió uralta a korosztályt egész évben! Szinte végig ők foglalták el a dobogós helyeket, és mivel nagyon jó barátok, egymást motiválva játszották végig a szezont. Öröm volt látni, mekkora lelkesedéssel várták a soron következő fordulót. Összetettben Roland végzett az élen, akiről elmondható, hogy hatalmasat fejlődött ebben az évben. Magabiztosan játszik és mindig nyerni akar! Igaz a kudarcot még nehezen viseli, de a benne lévő eltökéltség szép reményekre jogosíthatja fel! Második lett összetettben Gergely, aki óvodásként végig az iskolások ellen játszva érte el ezt az eredményt! Nem véletlen, hogy a nagyobbak között játszott, Gergelynek ugyanis távlati tervei vannak a sakkban, ezért Ő sakkiskolánk egyik legnagyobb reménysége. Példaképe a világbajnok Magnus Carlsen akinek mindennap megnézi egy játszmáját, így gyakorolnak otthon édesapjával. Már országos szinten is megmutatta, hogy ott van korosztálya legjobbjai között, amikor februárban negyedik helyezést ért el az Óvodások Országos Bajnokságán. Folyamatosan fejlődni akar, és látva kitartását nem lehet kétségünk afelől, hogy egy szép napon eléri célját. Harmadik lett összetettben Ábel, aki szintén egyre jobban játszik. Ő is nagyon élvezi a játékot, azonban nagyobb fokú koncentrációra van szüksége, ha tartósan az élre akar kerülni ebben a korosztályban. Ugyanezt mondhatom újdonsült tanítványunkról, Fésüs Marcellről, aki nem sokkal lemaradva a dobogótól az ötödik helyen végzett. Jó képességű fiú, de sokat kell még komolyodnia és főleg gyakorolnia, ha bele szeretne szólni az érmes helyek sorsába.

A dobogós trió

A dobogós trió: Ábel, Gergely, Roland.

U10 fiú: Szűkebb régiónk szerencsére nem szűkölködik igazán tehetséges játékosokban ebben a korosztályban. Barcza Lora és Hajdó Hanna Debrecenből, Szilágyi Norbert Püspökladányból egyaránt kimagaslóan jól játszanak. Sakkiskolánk legjobb fiatal játékosa, Scwarczenberger Csongor is ebben a korosztályban vitézkedik. Ő is jelentős fejlődést könyvelhetett el az elmúlt egy évben, elég, ha csak a megyei diákolimpián aratott fölényes győzelmére, vagy a békéscsabai nagyszabású versenyen elért második helyezésére gondolunk. Ezúttal csupán a negyedik helyet szerezte meg, így összetettben is a negyedik helyen végzett az imént felsorolt játékosok mögött (ki kell azonban emelni, hogy egy versenyt kihagyott). Csongor szintén nagyon motivált játékának magasabb szintre emelésében, márpedig a kemény munka előbb-utóbb meghozza gyümölcsét.

Csongor töpreng.

Csongor töpreng, erősek az ellenfelek.

U10 lány: ebben a korosztályban Gyöngy Lilla képviseli színeinket, aki töretlen lelkesedéssel ül mindig asztalhoz. Az utolsó fordulóban legfőbb riválisaira vereséget mérve ezüstérmet szerzett, és összességében is megszerezte a második helyet! Mindamellett, hogy Barcza Lora (aki a fiúk között játszik) és Hajdó Hanna kimagaslik ebből a mezőnyből, úgy gondolom, hogy szorgalmának és kitartásának köszönhetően Lilla ebben az évben felzárkózott a harmadik helyre mögöttük.

Lilla harcra kész.

Lilla harcra kész.

U12 fiú: Ebben a korosztályban Tóth Tamás játszott, aki nagyon érdekes jelenség. Tomiban lakozik egyfajta őserő, mindenáron támadni akar, az ellenfél királya sosem érezheti magát biztonságban ellene. Azonban ennek az ösztönös játékstílusnak megvannak a hátulütői is. Tomi a támadás hevében gyakran elkapkodja döntését, minek következtében kicsúszik kezéből az irányítás. Nagyobb önfegyelemre van szüksége, és akkor lesz igazán félelmetes ellenfél. Most csak az ötödik helyet szerezte meg, összetettben pedig negyedik lett.

Ha odafigyel, Tomi a legjobbaknak is méltó ellenfele.

Ha odafigyel, Tomi a legjobbaknak is méltó ellenfele.

U18 fiú: Győrffy Péter Pál a „nagyfiú” sakkiskolánkban. Az összetett első helyet magabiztosan szerezte meg a 14-18 évesek összevont mezőnyében, bár a nagyon tehetséges és fiatal Ollé Rebeka Sára ezúttal is borsot tört az orra alá. Pali is sokat tesz játéka fejlesztéséért, sokat versenyzik, ami nélkülözhetetlen a fejlődéshez.

Pali a jól megérdemelt serleggel.

Pali a jól megérdemelt serleggel.

Az elért eredmények tehát azt mutatják, hogy iskolánk diákjai -nevükhöz méltóan- egyre inkább meghatározó résztvevői Debrecen ifjúsági sakkéletének! Szívből gratulálok minden indulónak és további sok sikert kívánok az elkövetkezendő versenyekhez!

Hajrá Bajnokok!

Szabó Balázs (alelnök)