Géniusz Kupa (1. állomás)

Október 11-én kezdetét vette a 2014-15-ös Géniusz Kupa versenysorozat első állomása. Idén tanítványaink versenyprogramjában már nem szerepel a Géniusz Kupa, mivel rangosabb országos versenyeken szeretnénk indítani rutinosabb nebulóinkat, de természetesen önkéntes alapon így is sokan részt kívántak venni a rendezvényen. Az U8-as korcsoportban Magyar Gergő, Kovács Gergely és Irínyi Tamás képviselték iskolánkat. Kovács Geri óvodásként kiválóan rajtolt az iskolások mezőnyében és végül 6/3,5 pontjával az okleveles hatodik helyen végzett. Jobb helyezés is benne lett volna Geriben, de versenyzői adottságai még nem forrtak ki teljesen. Sajnos egy döntő játszmában rendkívül fiatal sakknebulónk, mielőtt mattot adott volna ellenfelének, elfogadta annak döntetlenajánlatát. Döntését azzal indokolta, hogy megsajnálta ellenfelét. Sajnos az óvodások körében még gyakoriak az ilyen momentumok, amiket később természetesen kinőnek. Irínyi Tomi, aki szintén óvodásként szállt ringbe, még járatlan a sakkversenyek világában, de 6/3 pontos végeredménye figyelemreméltó. Magyar Gergő végig az élmezőnyben csatázott, de csak három pontot sikerült összegyűjtenie. A versenygyőztes elleni játszmában fölényesen, több gyalogelőnyös állásban nagyot hibázott és ezért az elnézésért nagy árat fizetett.

Az U10-esek mezőnyében Fésüs Marcell és Párkányi Ábel vitézkedett. Marci kiválóan játszott, hozta a tőle elvárható teljesítményt és végül 6/4 pontjával nyakába kerülhetett a jól megérdemelt bronzérem. Ábel 6/3 pontjával, jóval tudása alatt teljesített, két nyert játszmát is sikerült elbuknia. Reméljük, legközelebb jobban koncentrál majd.

Az U10 bronzérmes Fésüs Marci edzőivel

Az U10 bronzérmes Fésüs Marci edzőivel

Schwarczenberger Csongor a nagyobb kihívást keresve a nálánál nagyobb, U12-esek korcsoportjában indult. Csongi ott is remekül állta a sarat, 6/5 pontjával a dobogó második fokára állhatott fel. Egyetlen vereségét a püspökladányi Szilágyi Norbitól szenvedte el, aki mostanában ragyogó teljesítményt mutat. A köztük kialakult holtversenyből sajnos Csongi rosszabb Buchholz-értékkel a második helyen került ki. Csongi olyan tehetséges nebulókat győzött le, mint a DSI-s Fábián Bence és Rádai Balázs, a Sakkbarátos Kacsándi Lili Fruzsina és a Hajdúszoboszlói SE-s Hajdó Hanna. Az U12-esek között versenyzett még Tóth Tamás is, aki ezúttal csak két győzelmet gyűjtött be, így az okleveles hatodik helyet tudta megszerezni. Tomitól jóval nagyobb odafigyelést várok a jövőben!

Schwarczenberger Csongor a nálánál idősebbek között is magabiztosan hozta a holtversenyes 1-2. helyet!

Schwarczenberger Csongor a nálánál idősebbek között is magabiztosan hozta a holtversenyes 1-2. helyet!

Reméljük értékes tapasztalatokat szereztünk a közelgő miskolci Országos Ifjúsági Csapatbajnokságra!

Farkas Ádám