Géniusz Kupa – 2. állomás

November 8-án két lehetőség is kínálkozott a debreceni sakknebulóknak a versenyzésre, Mikepércsen valamint Debrecenben, a Géniusz Kupán lehetett mérkőzni. Igaz sokáig szemeztünk a mikepércsi versennyel is, de a kedvezőbb korösszetétel miatt végül az egész csapat a Géniusz Kupát választotta. A versenyen 15 tanítványunk vett részt, 3 különböző korcsoportban. Nem akármilyen eredmények születtek!

gen2-4

Magyar Gergő, Tóth Gergő, Fésüs Marci, Bodnár Rolcsi, Harsányi Hunor, Schwarczenberger Csongi és Som Soma a verseny utáni fotózáson

Az U8-as fiúknál Vasas Ádám, Magyar Gergő és két óvodásunk, Irínyi Tamás és Kovács Gergely szállt ringbe. Ádám (leszámítva egy tábori háziversenyt) élete első sakkversenyén vett részt, így őérte különösen aggódtunk, hogy jó szájízzel távozzon a versenyről. Aggodalmunk felesleges volt, mivel Ádám az első három játszmáját megnyerte. Igaz a következő hármat szoros küzdelemben elvesztette, de nagyon jól érezte magát és megjött a kedve a versenyzéshez. 20-ból 10 játékost hagyott maga mögött, ami elsőre egy ragyogó teljesítmény. A fiúk közül Magyar Gergő indult a legesélyesebbként, ami be is bizonyosodott, mivel 6/4 pontja az osztott bronzéremre volt elegendő. Ha Gergő jól koncentrál, akkor nála mindig benne van az érem a pakliban. Kovács Geri 6/3,5 pontjával, egy hajszállal maradt le a bronzéremről, óvodás létére ez kiváló eredmény igaz, de tudva hogy mennyire szeretne már egy újabb érmet szerezni, ez most számára sovány vigasz. Ennek ellenére csak bíztatni tudom, ha javul egy kicsit a koncentrációja, úgy könnyen összejöhet az az érem. Irínyi Tamás rutinja még messze elmarad a többiekétől, de 2 megszerzett pontja már így is mutatja szárnypróbálgatásait.

gen2-2

Fésüs Marci átveszi aranyérmét

Az U10-esek mezőnyében Gyöngy Lilla, Tóth Gergely, Párkányi Ábel, Bodnár Roland, Fésüs Marcell, Harsányi Hunor és Manajlovics Milán képviselték a Bajnok Sakkiskolát. Gyöngy Lilla 6/3,5 pontjával magabiztosan nyerte a lányok versenyét, bezsebelve ezzel az aranyérmet. A fiúknál négyes holtverseny alakult ki (6/5 ponttal) az aranyéremért, így Tóth Gergely és Fésüs Marcell is osztott aranyérmet szerzett. Itt bánkódtunk egy kicsit, mivel Gergő (aki mellesleg kora alapján az U8-ban is versenyezhetne) magabiztosan vezette a mezőnyt és az utolsó fordulóban 3 lépés leforgása alatt elbukta fölényes állását, megfosztva magát az abszolút elsőségtől. Reméljük ez jó lecke volt ahhoz, hogy az utolsó pillanatig koncentrálni kell és a diákolimpián és az országos versenyeken majd nem esik hasonló hibába. Mindezek ellenére a fiúk jól megérdemelték aranyérmüket. Bodnár Roland és Párkányi Ábel 6/4 pontos teljesítménye az osztott ezüstéremhez lett volna elegendő, de számunkra érdekes módon ebben a korosztályban nem kerültek ezüst és bronzérmek kiosztásra. Úgy látom mindketten hullámzó teljesítményt mutatnak mostanában, reméljük hamar egyenesbe jönnek, hiszen nagy tehetség lakozik mindkettőjükben. Persze eredményük így sem mondható rossznak, csak az országos sikerek iránti ambíciók szólaltatják meg bennem a halovány kritikát. Harsányi Hunor 6/3,5 pontja is igen szép eredmény, különösen, hogy Hunor már jó ideje hanyagolta a versenyzést. Sajnos Manajlovics Milánnak nem jött össze ez a verseny, de ő az egyetlen a társaságban, aki csak iskolai szakkör keretében gyakorol. A többiek nála sokkal többet edzenek, és régebben kezdték a versenyzést, szóval egyáltalán nem szabad csüggednie.

gen2-3

Tóth Gergely a nála idősebbek U10-es korosztályában diadalmaskodott!

Országos bajnokunk Schwarczenberger Csongor igaz kora alapján az U10-ben versenyezne, de kihívást keresve az U12-be nevezett. Csongor még itt is rettenthetetlen volt és 100%-os teljesítménnyel nyerte a versenyt. Som Soma és Tóth Tamás 6/4 ponttal az osztott bronzérmet szerezték meg. Tomi játékában sokkal több van, de most lázadó korszakát éli. Reméljük, ismét visszatér szorgalma és beleveti magát a királyos játék tanulmányozásába. Som Soma egy kellemes meglepetés volt számomra, játéka különösen szellemesnek és ravasznak mondható, egy pillanatra sem lankadhat az ellenfél figyelme ellene. Az edzőiben azt sejteti, mintha az 1800-as évek romantikus sakkja éledne fel benne. A technikája még kissé hiányos, és versenyrutinja sem alakult még ki, de sokra viheti, ha komolyan elmélyül a sakkozásban. Győri Marcell 6/3 pontja is jónak mondható, különösen úgy, hogy mostanában nem végez rendszeres edzőmunkát. Ha többet sakkozna ő is simán dédelgethetne dobogós ambíciókat.

gen2-5

Tóth Tomi átveszi bronzérmét

gen2-6

Som Soma első bronzérmével

gen2-7

Schwarczenberger Csongi ismét brillírozott, 100%-al lett első a nála idősebb U12-esek mezőnyében!

Gratulálok Bajnokok, büszke vagyok Rátok!

Farkas Ádám (edző)