Diákolimpiai döntő – Miskolc

Április 2 és 4 között Miskolc adott helyet a 2014-15-ös tanév diákolimpiai döntőjének. A versenyzők 2 évente emelkedő korcsoportokban, amatőr és értékszámos kategóriában versenyezhettek. A Bajnok Sakkiskola tanítványai közül öten kvalifikálták be magukat a megyei fordulóból, megyebajnokként az országos döntőbe. A fiúk nagyon szépen küzdöttek, igazán büszkék voltunk rájuk. Igaz néhányan nem reményeik szerint teljesítettek, de tisztában voltunk vele, hogy egy ilyen rangos versenyen, ahol jelen van az ország krémje, bármi megtörténhet. Acélidegekre és rendkívüli állóképességre volt szükség a 3 napos, igen megterhelő versenyen, ahol egy ellenfél ellen sem lehetett kiengedni, mivel mindenki ki tudta mutatni a foga fehérjét.

Tanítványaink közül a legjobb eredményt a jászberényi Peredi Olivér érte el, az U10-es amatőr korcsoportban bronzérmet szerzett. Olivér sajnos betegséggel is küszködött a verseny alatt, ami rányomta bélyegét első napi játékára. A dobogó már szinte veszni látszott, de az utolsó versenynapon Olivér begyújtotta a rakétákat és 3/3 ponttal a dobogóra küzdte fel magát. Ez cseppet sem volt egyszerű feladat, mivel az utolsó fordulóban a mezőnyt vezető Ocztós Dominikot kellett legyőznie. Olivér a Jászberényi Nagyboldogasszony Katolikus Általános Iskola színeiben versenyzett, felkészítését sakkiskolánk elnöke Farkas Ádám látta el, Jászfényszaru sakkedzőjével, Muhari Istvánnal karöltve. Olivérrel korábban a jászberényi Sinka István is foglalkozott és a Budapesti Regionális Sakkiskolában Mészáros András is segíti felkészítését. Ilyen munka és küzdeni akarás mellett igen sokra fogja vinni.

Peredi Olivér bronzérmet szerzett

Peredi Olivér bronzérmet szerzett

Olivérrel egy korcsoportban szerepelt Hajdú-Bihar megye bajnoka Schwarczenberger Csongor is. Csongi kiválóan indította az első játéknapot, csupán két döntetlent engedélyezett ellenfeleinek, a többi játszmában győzedelmeskedett, így a nap végére fél ponttal ő vezette a mezőnyt. Sajnos a második játéknapon, valószínűsíthetően a rá nehezedő nyomás miatt elvesztette első játszmáját. Ebből a vereségből nem sikerült időben talpra állnia, így egy újabb vereséget szenvedett el. Végül erejéből már csak döntetlenre futotta az utolsó játszmában. Csongi teljesítménye a 6. helyre volt most elegendő, de biztosan állíthatom, hogy egyike volt a mezőny legveszélyesebb játékosainak. Sajnos most nem úgy alakultak az események, ahogy tavaly, amikor Csongor az U8 országos bajnoka lett. Remélem, borús gondolatai hamar tovaszállnak és intenzíven beleveti magát a felkészülésbe és egy hónap múlva visszavág riválisainak az Országos Rapid Döntőben, Hajdúböszörményben. Csongor a Debreceni Egyetem Kossuth Lajos Gyakorló Általános Iskola színeiben versenyzett, felkészítését Szabó Balázs látta el.

Schwarczenberger Csongi sokáig vezette a mezőnyt

Schwarczenberger Csongi sokáig vezette a mezőnyt

Az U8-as amatőr kategóriában Bodnár Roland a 14. helyre futott be 9/4,5 pontos eredményével. Rolcsi sajnos kicsit félve játszik az országos derbiken, ez most az eredményben is megmutatkozott. Játékereje vetekedett jobban teljesítő riválisaival, de lelkileg még nem elég stabil az ilyen megmérettetésekhez. Edzőjeként azt javaslom, hogy több országos kiírású, Debrecentől távoli versenyen vegyen részt, hogy megerősödjön az ilyen kihívásokhoz. Eredménye természetesen így is figyelemre méltó, Hajdú-Bihar megye bajnokaként az országos elit mezőnyben 50%-os eredményt hozni nem kis teljesítmény. Rolcsi a Debreceni Református Kollégium Általános Iskola színeiben versenyzett, felkészítését Farkas Ádám és Szabó Balázs látta el.

11141617_805285166193268_1007622266_o

Bodnár Roland 50%-os eredményt ért el a prominens országos mezőnyben

Az U8-as értékszámos kategóriában Tóth Gergely képviselte Debrecent. Gergőnek most nem igazán ment a játék, de valószínűsíthetően a legfiatalabb játékos volt korcsoportjában és még jövőre is itt versenyezhet majd. Értékszámmal igen kevesen rendelkeznek korosztályában, ami már önmagában is jelentős eredmény. Gergő a Debreceni Arany János Gyakorló Általános Iskola színeiben versenyzett, felkészítését Farkas Ádám és Szabó Balázs látta el.

11144759_805285162859935_293656936_o

Tóth Gergely már az értékszámosok között játszhatott

Végül, de nem utolsó sorban szeretnék beszámolni a legidősebb 6. korcsoportban, értékszámos kategóriában versenyző Győrffy Péter Pál szerepléséről. Pali csodásan rajtolt, az első fordulóban legyőzte a mezőny második kiemeltjét, akinek értékszáma 2252 volt, ezért már önmagában megveregethetjük a vállát, de a további teljesítményre sem lehet panasz. 50%-os eredménye az igen erős mezőnyben kifejezetten jónak mondható és talán még ennél több is benne volt játékában. Pali a Debreceni Irínyi János Gimnázium színeiben versenyzett, felkészítését Farkas Ádám és Szabó Balázs látták el.

Köszönöm mindenkinek, hogy ilyen ügyesen szerepeltek, megalkuvás nélkül küzdöttek és tovább emelték a Bajnok Sakkiskola hírnevét! Olivérnek külön gratulálok bronzérméhez, a többiek pedig ne csüggedjenek, hiszen az ország elitjébe tartoznak, és ha keményen dolgoznak a sikerek sem fognak elmaradni. Hajrá Bajnokok!

Farkas Ádám (elnök, felkészítő edző)