Amatőr és értékszámos egyéni diákolimpia – megyei döntő

Február 7-én került megrendezésre az amatőr és értékszámos egyéni diákolimpia megyei döntője. Az esemény lebonyolítási formája egyedülálló, hisz továbbjutásos rendszerben zajlik, ami plusz motivációt ad a játékosoknak. Az amatőr és értékszámos versenyszámok párhuzamosan zajlottak le. Az amatőröknél kizárólag az első helyezett, míg az értékszámosoknál az első 5 helyezett vívhatta ki a jogot az utolsó körön,  az országos bajnokságon való részvételre.

 U8 értékszámos kategóriában meglehetősen foghíjas volt a mezőny, hisz Hajdú-Biharban egyedül sakkiskolánk legfiatalabb reménysége, Tóth Gergely rendelkezik értékszámmal. Ez automatikus továbbjutást jelentett neki az országosra.

 U8 fiú amatőr kategóriában kellemesen izgalmas versenyfutásra készültünk, hiszen a rajthoz álló 10 főből négyen a Bajnok Sakkiskola kvartettjét alkotják, név szerint Bodnár Roland, Fésüs Marcell, Magyar Gergő és Párkányi Ábel. Ezen a ponton meg kell említsem, hogy a versenybíróság meglehetősen nagy terhet rakott az ifjú sakkreménységek vállára, hiszen 9 fordulós körmérkőzést kellett játszaniuk. Mindazonáltal ilyen kis létszámnál svájci rendszerű lebonyolítás jelentős aránytalanságokat okozhat, így a körmérkőzés mutatta meg, ki a legkitartóbb, legelszántabb közülük. Sakkiskolánk filozófiájához amúgy is a teher alatt nő a pálma elv illik. Végül Rolcsinak sikerült bizonyítania, hogy korosztályában ő a megye legjobbja, miután 8.5 pontot elérve fölényesen húzta be az első helyet! Ábel és Marci egyaránt 6.5 pontot szereztek, a versenybíróság mindkettejüket ezüstéremmel jutalmazta. Magyar Gergő egy évvel fiatalabb a többieknél, s ez a hosszú, megterhelő játék alatt sajnos megmutatkozott; több nyert állást is vesztésre rontott. Nincs oka azonban kesergésre, az ötödik helyezés egyáltalán nem tragikus, s jövőre már egyértelműen ő lesz korosztálya legnagyobb esélyese.

IMAG0828[1]

Ábel, Rolcsi és Marci az érmes trió

 U8 lány kategóriában Nagy Helena mérette meg magát a megye kiválóságai között és hatodik helyezést szerzett. Helena még nem versenyez eleget, s ez meg is látszott játékán. Megfelelő rutin nélkül egy nyerhető állás bizony sokszor fordul át döntetlenbe, vagy akár vesztésre. Azt tanácsolom Helenának, hogy ne csüggedjen, hanem kettőzött erővel készüljön és méresse meg magát minél többször a jövőben!

 U10 fiú amatőr kategóriában Schwarczenberger Csongor címvédőként, az előző évi sorozat győzteseként ült asztalhoz. Nem kis lelki terhet jelenthett ez számára, ám célunk mindenképpen az első hely megszerzése volt. Ezt a fajta versenyszituációt is ugyanúgy szokni kell! Csongi nagy megelégedésünkre higgadt, érett versenyzéssel került az első helyre. Már korán az élre tört, majd legfőbb riválisai botlásait kihasználva taktikus döntetlenekkel biztosította be a győzelmet! Bodnár Péter (9. hely) és Schwarczenberger Gabi (10. hely) haloványabban szerepeltek, ám a versenysakk már egyiküknél sem prioritás, így teljesítményük elfogadhatónak számít.

2015-02-07 15.15.24

Csongor duplázott

 U10 lány kategóriában Gyöngy Lilla vitézkedett, elvárásunk az éremszerzés volt. Az első két fordulóban legnagyobb riválisaival szemben alulmaradt, ám utána begyújtotta a rakétákat, és a hátralevő partikat mindössze egy döntetlent engedélyezve megnyerte, így végül simán felfért a dobogó legalsó fokára.

Lilla bronzérmes

Lilla bronzérmes

 U18 értékszámos kategóriában Győrffy Péter Pál szerezte meg az aranyérmet! Palinak nem kellett izgulnia, hiszen a kis létszámra való tekintettel korosztálya összes résztvevője automatikusan továbbjutott. Nem ült meg azonban babérjain, és harcias játékával kivívta az elsőséget, kiválóan hangolva ezzel az országos bajnokságra!

Pali nem kegyelmezett

Pali nem kegyelmezett

 Büszkeséggel tölt el bennünket tanítványaink remek szereplése és ezúton is gratulálok valamennyi játékosunknak! A jelszó pedig mi lehetne más, mint: Hajrá Bajnokok!

 Szabó Balázs