Csapat Diákolimpia, megyei döntő: elképesztő sikerek

Február 28-án, a Kazinczy Ferenc Általános Iskola adott helyet a Csapat Diákolimpia, megyei döntőjének. Debrecenből a legjobb hat iskola kvalifikálhatta be magát a városi döntőből, hozzájuk csatlakoztak még a megye többi iskolájából is a csapatok. A rendezők ezúttal jól vették az akadályokat, okulva a korábbi visszajelzésekből, most zökkenőmentesen szervezték meg az eseményt. Igaz a Diákolimpia versenysorozat az oktatási intézmények versenye, de a jeles eredmények hátterében mindig egy-egy sportegyesület/sakkiskola/sakkoktató áldozatos munkája húzódik meg. A Bajnok Sakkiskola számos tanítványa kvalifikálta be magát a megyei döntőbe, beszámolónkban az ő teljesítményükről szólunk.

11034666_790625424325909_1939426898_o

Gyöngy Lilla jobb szélen, balra mellette a Nagy-lányok, majd ezüstérmes riválisaik.

Az alsós lányoknál két csapatban szerepeltek tanítványaink. Az Arany János Gyakorló Általános Iskola csapatának első táblása, Gyöngy Lilla, a Bajnok Sakkiskola legkiválóbb lány növendéke, 6/5 ponttal zárta a versenyt. Lilla ezúttal városi riválisunk két növendékével, Nagy Lénával és Nagy Kamillával alkotott egy csapatot. A lányok elképesztő küzdeni akarásról tettek tanúbizonyságot és nem akármilyen meglepetéssel szolgáltak. A tavalyi országos bajnok Huszár Gál Általános Iskola számított papíron erősebbnek, de végül nekik sikerült több kósza pontot elhullajtaniuk, így rendkívüli izgalmak közepette Lilláék egy pontos előnnyel kivívták maguknak az aranyérmet, így ők utazhatnak Szombathelyre, az országos döntőre. Gratulálok a lányoknak, minden tiszteletet kiérdemelnek! A Kazinczy Ferenc Általános Iskola lány csapatában Szabó Eszter, Mile Boglárka, Kovács Loretta és Bartha Erika Odett szerepetek. Ők mindannyian saját tanítványaim. A lányok idén ismerkedtek meg a 64 mező varázslatos világával, de kiemelkedő fejlődést mutatnak. Igaz a nagyágyúk ellen még teljesen esélytelenek, de a többi csapatnak méltó ellenfelei voltak. Végül a lányok az 5. helyen végeztek, de biztosra veszem, hogy 1 éven belül tőlük is retteghet majd a mezőny.

11034845_790625330992585_395749389_o

Bal szélen Rolcsi és Marci és aranyérmes csapatuk; jobb szélen az ezüstérmes Kiskossuthosak: Alex, Gabi, Tihi és Csongi

Az alsós fiúk mezőnyét egyértelműen dominálták a Bajnok Sakkiskola növendékei. A verseny győztese a Debreceni Református Kollégium Általános Iskola csapata lett, melynek első két táblása Bodnár Roland és Fésüs Marcell sakkiskolánk nevelése. A fiúk magabiztosan vezették győzelemre csapatukat, így kivívták maguknak a kvalifikációt a szombathelyi országos döntőre. Az ezüstérmet a Kossuth Lajos Gyakorló Általános Iskola tanítványai vívták ki. A csapat tagjai: Schwarczenberger Csongor, Schwarczenberger Gábor, Szabó Tihamér és Hollósy Alexander voltak. Ők mindannyian a Bajnok SE tanítványai, felkészítésüket Szabó Balázs vezényelte. Csongor az első táblán 7/7 pontot ért el és Nyíracsád után ismételten bebizonyította, hogy ő a megye vitathatatlan kétszeres egyéni bajnoka. Az Arany János Gyakorló Általános Iskola csapatában két tanítványunk, Tóth Gergely (1. tábla) és Harsányi Hunor (4. tábla) szerepelt. Mindketten jó formában voltak, de sajnos csapatuk 1 ponttal lecsúszott a dobogóról, így végül a 4. helyen végeztek. A 6. helyen végzett a Petőfi Sándor Általános Iskola csapata. A csapat Bajnok Sakkiskolás növendékei: Párkányi Ábel, Vári Mihály és Hajdu Dominik voltak, sajnos Tőkei Zsolt betegség miatt nem tudott részt venni a versenyen. A csapat tagja volt még városi riválisunk növendéke Rádai Balázs is. Csapatuk felkészítését Farkas Ádám látta el.

A felsős fiúknál Bodnár Péter az Árpád Vezér Általános Iskola csapatának harmadik táblása volt. Peti alsós létére kiválóan vette az akadályt a nagyfiúk között. A Dózsa György Általános Iskola a 6. helyen végzett. A csapat felkészítését Farkas Ádám látta el, de itt is városi riválisunkkal karöltve alkottunk egy iskolai csapatot. A csapat tagjai voltak: Kerekes Patrik, Som Soma, Magyar Gergő és Szigeti Gábor. Gergő külön dicséretet érdemel, mivel alsósként vállalta a küzdelmet a felsősök között.

Remélem, szenzációs eredményekről számolhatok majd be az országos döntő után is! Hajrá Bajnokok!

Farkas Ádám (edző)