Nagy Áron a Budapest Open villámversenyén

Ezúttal sportegyesületünk titkára, Nagy Áron mérettette meg játékerejét a Budapest Open villámversenyén, 2013. augusztus 20-án. Áron a mezőny 11. kiemeltjeként megszerezte a rendkívül előkelő 5. helyet, túlteljesítve ezzel a papírformát. Áron levelében részletesen beszámolt játszmáiról:

„1. forduló:
Centgráf József 2218-as értékszámú tapasztalt játékossal kerültem össze világossal. A megnyitásban hibázott, és később a rosszabb állásban kavarással, csak olajat öntött a tűzre, mondhatni könnyedén nyertem. Ellenfelem meglepő módon csak a 18. helyen végzett, úgy tűnik nem a villámjátszma az erőssége.

2. forduló:
Az ellenfelem Jacsó Ádám (2239) volt, sötéttel a Benoni-védelemben bástyát és tisztet áldoztam matt-támadásért cserébe, de a matt elmaradt, csak üldöztem a királyt egy darabig, aztán kezet nyújtottam.

3. forduló:
Binder Tamás FIDE mester (2255) ellen játszottam világossal. Kiraktunk egy hosszú változatot, ahol világosnak a tisztért cserébe egy gyalogja van, de a sötét király középen, és lépni sem tud. Sajnos, amikor rosszat lépett, azonnal vesztő lépéssel válaszoltam, majd néhány lépés múlva feladtam a partit.

4. forduló:
3 partiból 1 ponttal, nem túl nagy lelkesedéssel vágtam bele a negyedik fordulóba, a verseny úgy tűnt már elúszott. Dr. Palzert Miklóssal játszottam (1765), és a Szicíliai-védelem Sárkány-változatában bástyát áldoztam 4 gyalogért cserébe, majd a végjátékban a sok lúd disznót győzött.

5. forduló:
Ellenfelem Akóts Gábor (2255) a verseny későbbi győztese. Világossal jobban jöttem ki a megnyitásból, majd nyert állássá sikerült fokozni a megnyitási előnyt. Ezek után elképesztő hibával a gyalog előnyös végjátékban elnéztem a huszárom, és egyidejűleg feladtam a játszmát.

6. forduló:
5 partiból 2 ponttal ismét a vert-mezőnyben álltam, ideiglenesen. Következett Bartuszek András (1844), aki ugyanazt a változatot rakta ki a sárkányom ellen, amit a 4. fordulóbeli ellenfelem, és szintén a 4 gyalog megette a végjátékban a bástyáját.

7. forduló:
Kaufman Attila (1973) ellen játszottam, világossal a Katalán-védelemből előnyösebb állást hoztam ki, majd egy felfedett matt-fenyegetéssel és kettős támadással lenyertem egy tisztjét, és néhány lépés múlva feladta.

8. forduló:
Csapattársammal Bálin Vilmossal játszottam (2260). Sötét voltam, egy ritka változatot játszott a Szicíliai-védelem ellen, a 10. lépés környékén már egyértelműen jobban álltam sötéttel. Később minőséget áldozott, majd amikor rányílt az állás feladta a partit.

9. forduló:
Szerencsés párosításom volt, mert a nemzetközi mestereket elkerülve, az utolsó fordulóban a tapasztalt, de verhető schnellhiénát, Nagy Miklóst kaptam (1957). Világossal a Grünfeld-védelemből előnyösebben jöttem ki, majd ellenfelem gyalogot áldozott látszat aktivitásért. A kialakuló vezérvégjátékban még egy gyalogját lenyertem, majd megnyertem a partit.
Így végül is 11. kiemeltként 5. helyen végeztem, a rossz kezdés után belelendültem, és elváráson felül sikerült teljesítenem.”

Gratulálunk Áronnak a szép eredményhez!