Beszámoló: Félegyházi László Tehetségkutató

2014. március 1-je nagy nap volt sakkegyesületünk számára. Első versenyünknek a Tóth Árpád Gimnázium adott otthont. A verseny egyúttal emléket állított elhunyt barátunk Félegyházi László számára, aki Debrecen prominens mesteredzőinek egyike volt. Nagy várakozás előzte meg részünkről az eseményt, ám végül mi magunk sem számítottunk arra, hogy kezdő versenyünkre közel 100 nevezés érkezik. Ez nagyon tekintélyes szám, sajnos ritka az ilyen népes mezőny Hajdú-Bihar megyében. Három terembe osztottuk be az ifjú sakkpalántákat, így a szülőket is el tudtuk szeparálni csemetéiktől. Ez fontos mivel így a gyerekeket nem zavarták a koncentrációban. A verseny nagyobb zökkenők nélkül zajlott le és tudtuk magunkat tartani a programtervezethez….

Díjátadó

Díjátadó

Az ovis csoportban 28 fővel kezdtünk és csak ketten fáradtak el a végére, akik nem tudták befejezni a versenyt, ami kifejezetten jó arány. Tanítványunk, Kovács Geri lehengerlő játékkal nyerte az legkisebbek csoportját, ám az októberben kezdő új ovisaink sem okoztak csalódást. Kapusi-Rentka Olivér a Faragó utcai oviból az előkelő negyedik helyen végzett, mögötte Takács Levente Attila és Szabó Márton Pál zártak díjas helyen. Mindketten az Ifjúság Utcai Óvodába járnak, akárcsak Balogh Tímea Petra és Baló Hanna, akik arany, illetve ezüstérmet szereztek a lányok között. A lányok bronzérmét is egy Bajnok Sakkiskolás tanuló Lőrincz Léna szerezte meg. Hornyák Lacika jó kezdés után sajnos elfáradt, és a hajrában két partit vesztve visszacsúszott a hetedik helyre. Új felfedezettünk Muhammad Mona könnyedséggel kapkodta le ellenfele figuráit, de a mattadás technikáját még nem sikerült tökéletesen elsajátítania, Kelemen Daninak pedig meggyűlt a baja a tőle zömében egy évvel idősebb ellenfelekkel, de mindannyian fülig érő mosollyal távoztak. Külön örömünkre szolgál, hogy egyesületünk egy újabb tehetséges sakkoktatóval gazdagodott, Szakály Balázzsal, aki a Debreceni Sakkbarátok Klubja mellett 2014 februárjától már a Bajnok Sakkiskola edzői stábjában is ellát sakkoktató feladatokat. Balázs oktatói sikereit tükrözi, hogy tanítványai az ovis fiúk ezüst és bronzérmét szerezték meg (a bajnok Kovács Geri a Farkas-Szabó-Szakály edzőtrió nevelése). Összességében nagyon meg voltam elégedve a kicsikkel, akiknek többsége életük első versenyén szerepelt. Örömmel játszottak, vitás eset nélkül. Szakály Balázs bírótársammal végig urai voltunk a helyzetnek, ezzel felhőtlenné téve a gyerekek játékát és a szülők örömét. A teljes végeredmény megtekinthető itt.

Kovács Geri

Az aranyérmes Kovács Geri dobogós vetélytársaival

Az U8-as fiúk mezőnyében Tóth Gergely újabb sikerének örülhettünk, aki egyre magabiztosabban mozog (még óvodásként) az iskolás fiúk mezőnyében. Bronzérmet szerzett Párkányi Ábel, aki első fordulóbeli kisiklását követően 4 győzelemmel tört fel a dobogóra. Magyar Gergő negyedik helyezése szintén kiválónak mondható, az áldozatos munka őt is egyre nagyobb magasságokba emeli. Győrvári Viktor élete első versenyén hatodik, díjas helyen zárt, ami remélhetőleg megadja neki azt a pozitív élményt, ami még jobb eredmények elérésére sarkallja. Teljes végeredmény itt.

Tóth Gergely

Tóth Gergely az első helyen végzett óvodásként!

U10-es korosztályban ezúttal is bivalyerős mezőny gyűlt össze, ami remek lehetőség az edzésre, hiszen itt szerepelnek szűkebb régiónk legjobbjai. Szilágyi Norbert Püspökladányból, Barcza Lora Debrecenből és Demeter Dorina Kisújszállásról egyaránt szépen fejlődnek, remélhetőleg országos viszonylatban is számolni lehet velük nemsokára! Ezen trió tagjai szerezték meg a dobogós helyeket is végül. Schwarczenberger Csonginak ezúttal nem igazán ment a játék, negyedik helyen végzett összetettben, de szerencséjére a fiúk versenyében még sikerült megcsípnie a bronzérmet. Ilyen erős ellenfelekkel szemben azonban nem szégyen alulmaradni, lesz ez még jobb is! Ötödik helyen zárt Bodnár Peti, aki sokadszorra bizonyította, hogy Debrecen legjobb játékosai között van a helye, de az időzavaros állásokban még nagyobb gyakorlatra kellene szert tennie. Gyöngy Lilla is felzárkózott az élbolyhoz, hetedik helye az összetettben megsüvegelendő. Bár korosztályos riválisa Nagy Léna ezúttal legyőzte őt, a lányok mezőnyében szerzett bronzéremmel vigasztalódhatott. Halász István és Harsányi Hunor végig nagyon lelkesen harcoltak, a középmezőnyben végeztek, helyezéseikre nem lehet panasz, hiszen mindketten ritkán versenyeznek. A végeredmény megtekinthető itt.

Bodnár Peti

Bodnár Peti, az abszolút győztes Demeter Dorina elleni partijában

Az U12-es korosztályban Tóth Tominak végre kijött a lépés és felállhatott a dobogó legmagasabb fokára Tófalusi Dávid és Kovács Misi előtt! Kiemelném még Győri Marcell, újdonsült felfedezettünk teljesítményét is a Lilla Téri Általános Iskolából, aki újoncként a nyolcadik helyen zárt, megelőzve több rutinos játékost is! A többiek is derekasan helyt álltak, kitartó munkával előkelőbb helyezésekért is harcba szállhatnak a későbbiekben! A végeredmény ide kattintva megtekinthető.

Győri Marcell

Egy új csillag születőben: Győri Marcell

Az U14-U18-as korosztályokban csak 10-en álltak rajthoz, így ezeket a csoportokat össze kellett vonnunk. Győrffy Pali, rangidős tanítványunk szokásához híven ismét átvette az U18-asok aranyérmét, bár ezúttal izgulnia kellett, miután egy elnézés miatt alulmaradt a rendkívül tehetséges Ollé Rebeka Sárával szemben, aki életkora szerint az U12-es korosztályban szerepelt volna! Bodnár Máté, Hidegh Gábor éllovas tanítványa az U14-es fiúk aranyérmével térhetett haza. Végeredmény itt.

U12-U18 ütközetek (balra az U14 aranyérmese, Bodnár Máté)

U12-U18 ütközetek

Gratulálunk a díjazottaknak, a többieknek pedig üzenjük: ne csüggedjenek, hanem megkettőzött erővel tanuljanak, hiszen ez a siker kulcsa!

Köszönjük a támogatást főszponzorunknak, a verseny védnökének, Forgács József FIDE-mesternek, aki ezúttal nem csak barátja emlékét, hanem a jövő sakkcsillagait is támogatta felajánlásával. A Kovács&Szalay Kft. jóvoltából ezúttal sem maradt éhes száj a versenyen, a gyerekek boldogan falatozták az ízletes Smile palacsintákat!

(A versenyről készült fényképek fellelhetők a Médiatár főmenüben.)

Versenyeink célja a sakkjáték világának bemutatásán túl a tehetséges gyermekek felkutatása. Tartsátok szem előtt Arisztotelész mondását: a tudás gyökere keserű, a gyümölcse édes! Remélem még többedmagatokkal  találkozunk a sakktáblánál!

Szabó Balázs és Farkas Ádám beszámolói