Atlantis Kupa – Hajdúszoboszló

Atlantis KupaA Bajnok Sakkiskola március 29-én ismét előrukkolt egy remekre sikeredett sakkversennyel Hajdúszoboszlón. A verseny főszponzorunk támogatásának köszönhetően az Atlantis Kupa – Országos Ifjúsági Tehetségkutató Sakkverseny nevet viselte, hiszen rendezvényünknek a négycsillagos Atlantis Hotel impozáns konferenciaterme adott helyet. Szinte bizonyos, hogy ifjúsági versenyt Hajdu-Bihar megyében még nem szerveztek ilyen színvonalas helyszínen. A 95 résztvevővel rendkívül elégedettek voltunk, hiszen így a szakmai színvonalra sem lehetett panasz. A versenyt 10 órakor kezdtük, hogy vonzóvá tegyük az eseményt messzebbről érkező sakkpalánták számára is. Ötletünk sikeresnek bizonyult, mivel Debrecenen és Hajdúszoboszlón kívülről is érkeztek szép számban versenyzők, így Orosházáról, Jászberényből és térségéből, Kisújszállásról, Gyöngyösről, Nádudvarról, Püspökladányból, Hajdúböszörményből és Nyíregyházáról. Az első 30 nevező számára sakkújsággal is kedveskedtünk, illetve támogatónknak a Kovács és Szalay Kft-nek hála a Smile-palacsinták ismét mosolyt csalogattak a küzdelemben megéhezett nebulók arcára. Az éhesebbek a szálloda éttermében ebédet is rendelhettek maguknak. Az örömteli pillanatok megörökítéséről a Németi Fotó gondoskodott (fényképek itt). A verseny ideje alatt a kísérők sem unatkozhattak, többen is meglátogatták a wellness részleget egy rövidke feltöltődés céljából.

Minden korcsoportban a fiúk és lányok összevontan versenyeztek, de az érmeket és tárgyjutalmakat külön-külön értékelve vehették át. A verseny az óvodásoknál 5 fordulós az iskolásoknál 7 fordulós svájci rendszerben lett lebonyolítva a kiírásnak megfelelően. Nézzük szép sorjában az eredményeket…

Az óvodás korcsoportban 28 apróság mérte össze sakktudását, ötfordulós küzdelemben.

Fiúk:

 1. Papp Ádám (5 pont)
 2. Tóth Sándor Benedek (4 pont)
 3. Balogh Alexander (4 pont)

Lányok:

 1. Bánsági Hanna Nóra (2,5 pont)
 2. Molnár Beatrix Lili (2,5 pont)
 3. Nagy Helena (2,5 pont)

Sakkiskolánk kiválóan szerepelt ebben a korcsoportban. A fiúk bronzérmét és a lányok mindhárom dobogós helyét tanítványaink szerezték meg. A fiúknál a 2-5. helyen azonos pontszámmal végeztek a versenyzők, de a Buchholtz számítás ezúttal nem nekünk kedvezett. Igaz Balogh Alexander beért a dobogóra, de Kovács Gerinek ezúttal a negyedik hellyel kellett beérnie. Okleveles 6. helyen végzett tanítványunk Kenyeres Gergő is. A lányoknál nem csak a dobogót, hanem az okleveles helyeket is sikerült zsebre vágnunk: negyedik helyen Muhammad Mona (2,5 pont), ötödik helyen Balló Hanna (2 pont), hatodik helyen Lőrincz Léna (1,5 pont) végzett. A legfiatalabb versenyzőnek járó különdíjat a szintén Bajnok Sakkiskolás Kelemen Dániel vehette át.

Bánsági Hanna Nóra, a lányok óvodás bajnoka oktatójával

Bánsági Hanna Nóra, a lányok óvodás bajnoka oktatójával

Az U8-as korcsoportban 13 résztvevő nevezett és a következő eredmények születtek:

Fiúk:

 1. Párkányi Ábel (5,5 pont)
 2. Magyar Gergő (5 pont)
 3. Nagy Benedek András (4 pont)

Lányok:

 1. Nagy Kamilla (6,5 pont)
 2. Javorek Janka (5 pont)
 3. Boros Enikő (3,5 pont)

A korcsoport fiúi között szépen szerepeltünk, mind Párkányi Ábel aranyérme, mind Magyar Gergő ezüstérme öregbíti iskolánk hírnevét, de az okleveles ötödik és hatodik helyezést is sikerült megszereznünk Manajlovics Milán (3,5 pont) és Győrvári Viktor (3 pont) jóvoltából. A fiúk azonban nem lógathatják a lábukat, hiszen ezúttal összetettben két lány is keresztülhúzta számításukat, a helyi riválisunktól érkező Nagy Kamilla 6,5 ponttal, valamint a jászkiséri Javorek Janka 5 ponttal tört borsot a fiúk orra alá.

Párkányi Ábel az U8-as fiúk aranyérmese

Párkányi Ábel az U8-as fiúk aranyérmese

Az U10-es mezőny a titánok harca volt, mivel több régió kiválóságai itt csaptak össze: Szilágyi Norbert Püspökladányból, Schwarczenberger Csongor, Bodnár Roland, Bodnár Péter és Gyöngy Lilla a Bajnok Sakkiskolából, Demeter Dorina Kisújszállásról, Bíró Gergely és Peredi Olivér Jászberényből, Barcza Lora a Debreceni Sakkiskolából, Dán Marcell a Nyíregyházi Sakkiskolából. Ezek a nevek az említett utánpótlásnevelő-központok legnagyobb reménységei, így itt nehéz lett volna fogadásokat kötni a végeredményre. A 22 fős elit mezőny végeredménye az alábbiak szerint alakult:

Fiúk:

 1. Szilágyi Norbert (6,5 pont)
 2. Schwarczenberger Csongor (6 pont)
 3. Bíró Gergely (5 pont)

Lányok:

 1. Gyöngy Lilla (4 pont)
 2. Kiss Alina Zita (3 pont)

*Demeter Dorina (4,5 pont) és Barcza Lora (4 pont) kérésre a fiúk között neveztek így ott lettek értékelve.

Iskolánkat legeredményesebben Schwarczenberger Csongor képviselte, aki összesen 1 pontot hullajtott el a Szilágyi Norbi elleni döntő ütközetben, de többi riválisán sikerült felülkerekednie. Bodnár Roland 3,5 pontos eredménye is figyelemre méltó, hiszen ő pont most került be az U10-es fiúk mezőnyébe, így most nálánál idősebbekkel kellett összemérnie erejét. Derekasan küzdött még Bodnár Péter (3,5 pont) és Fésűs Marcell (3,5 pont) is, de ebben a mezőnyben kénytelenek voltak beérni az 50% körüli eredménnyel. A lányoknál Gyöngy Lilla aranyérmes teljesítményéből semmit sem von le az a tény, hogy két előtte végző, de fiúk között nevező versenyző is volt a mezőnyben. Lilla kiválóan állta a sarat az illusztris társaságban, 4 pontjával megérdemelten állhatott fel a dobogó legmagasabb fokára, mindhárom vereségét országos döntőbe jutott riválisok ellen szenvedte el.

Gyöngy Lilla, az U10-es lányok aranyérmese

Gyöngy Lilla, az U10-es lányok aranyérmese

Az U12-esek mezőnye is tartogatott jócskán meglepetéseket. Leszkó Bence Orosházáról látogatott el hozzánk és 1768-as értékszáma tekintélyt parancsoló volt a mezőnyben. Nagy meglepetésre azonban a Debreceni Sakkbarátok Klubjának játékosa Kacsándi Lili Fruzsina összetettben jobb Buchholtzal megelőzte őt.

Fiúk:

 1. Leszkó Bence (6 pont)
 2. Tóth Tamás István (5 pont)
 3. Nagy Levente (5 pont)

Lányok:

 1. Kacsándi Lili Fruzsina (6 pont)
 2. Nagy Léna (4 pont)
 3. Papp Zsófia

A Bajnok Sakkiskolát ebben a korosztályban csak fiúk képviselték, de ők kiválóan szerepeltek. Tóth Tamás és Nagy Levente 5-5 pontjukkal magabiztosan hagyták maguk mögött a mezőnyt és ezüst illetve bronzéremmel térhettek haza. Figyelemreméltó teljesítményt nyújtott még Szabó Gellért (4 pont) is, aki élete második sakkversenyén az okleveles hatodik helyre futott be.

Tóth Tomi az U12-es fiúk ezüstérmese

Tóth Tomi az U12-es fiúk ezüstérmese

Nagy Levente az U12-es fiúk bronzérmese

Nagy Levente az U12-es fiúk bronzérmese

Az U14 es korcsoport a középiskolások alacsony száma miatt össze lett vonva az U16-os és U18-as mezőnnyel.

U14 fiúk:

 1. Nagy Ferenc (5,5 pont)
 2. Czina Péter (5 pont)
 3. Ugyan Dániel (4 pont)

U14 lányok:

 1. Szabó Natália
 2. Boros Brigitta
 3. Irínyi Dóra

U16 fiúk:

 1. Tófalusi Ádám

U18 fiúk:

 1. Győrffy Péter Pál
 2. Ollé Rebeka Sára

*Ollé Rebeka az U18-as fiúk közé kérte a nevezését.

A Bajnok Sakkiskolát ebben az összevont korcsoportban már nem sokan képviselték. Győrffy Pali most nem hozta a tőle elvárható teljesítményt, de azért még így is aranyéremmel térhetett haza. Összetettbeli második helyezése nem tragédia, de kicsit koncentrálhatott volna jobban is. Bodnár Máté sem volt most csúcsformában, de azért az okleveles ötödik helyet még sikerült az U14-es fiúknál megkaparintania.

Győrffy Pali az U18-as fiúk bajnoka

Győrffy Pali az U18-as fiúk bajnoka

Köszönjük mindenkinek, aki eljött Hajdúszoboszlóra, hogy jelenlétével emelte versenyünk fényét. Mivel úgy tűnt mindenki jól érezte magát, így úgy döntöttük folytatódni fog az Atlantis Kupa versenysorozata az őszi versenyszezonban. Hajrá Bajnokok!

Farkas Ádám (elnök, Bajnok Sakkiskola)